Blog 36
Imko Reinders (1883-1972), Gezicht op de haven van Leerdam, 1942
We kijken weer naar een olieverf schilderij wat gemaakt is door Imko Reinders, middenin de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft dit schilderij in de oorlogstijd geruild voor etenswaren met Kruidenier Key.
Te zien is de Zuidwal van Leerdam, de muur en muizentorens gespiegeld in het water. Rechts zien we nog net een stukje van de Houtloods.
Imko Reinders (Slochteren, 07-08-1883 – Baarn, 27-10-1972) werd geboren in Slochteren als zoon van Willem Reinders (machinist, fabrieksbaas) en Lammechien Meijer. Als kind tekende hij al en hij zou graag naar de Quellinustekenschool in Amsterdam zijn gegaan, maar dit leek zijn ouders een te weinig financieel zekere toekomst. Hij werd dus voor de bouw opgeleid. Hij woonde en werkte in Zwolle en Leerdam als architect en woonde de laatste jaren van zijn leven in Baarn.
Imko Reinders is verantwoordelijk voor meerdere ontwerpen voor Reinders' Oliefabrieken in Zwolle. Op sommige bouwtekeningen voor de firma Reinders & Co is zijn handtekening te herkennen. Mogelijk verband is dat de vader van Imko daar jarenlang heeft gewerkt. Bekend is de ‘portierswoning’ aan de Boerendanserdijk 1 in Zwolle, gebouwd in 1915 naar een ontwerp van Imko Reinders. Door de gemeente inmiddels als industrieel erfgoed aangemerkt en het werd recent gerenoveerd.
Uit de tijd van Zwolle dateert Reinders’ vriendschap met landschapsschilder Evert Bomhof die in de Haagse school traditie werkte. Imko Reinders kwam in 1922 naar Leerdam en werkte negen jaar als architect/bouwkundige bij de glasfabriek in Leerdam. Vervolgens werd hij in de crisistijd gemeente-architect bij de gemeente Leerdam en bleef nog 45 jaar in Leerdam wonen.
Rond 1935 heeft Imko Reinders het ontwerp gemaakt voor het noodslachthuis aan de Noordwal. Het verwarrende is dat op de website van de Rijksmonumentendienst wordt gesproken over de ‘beroemde architect Reijnders’ en in sommige bronnen wordt de verkeerde voorletter ‘B’ gebruikt. Wellicht wordt naar de heer Berend Reijnders gesuggereerd, gemeentearchitect van Den Haag; deze was alleen in 1890 al overleden. Bovendien is van Imko Reinders bekend dat hij na 1931 gemeente-architect was van Leerdam. Dus: echt Imko Reinders was verantwoordelijk voor dit prachtige ontwerp in kubistisch expressionistische stijl.
Zie bijvoorbeeld
https://lisettevandepavoordt.wordpress.com/2012/09/24/bijzonder-wonen-in-rivierenland/regionaal-4/
voor een indruk van dit prachtige gebouw wat inmiddels woonhuis is!
Het huis waar Reinders heeft gewoond in Leerdam, aan de Koningin Emmalaan 28 (toen nog vrij landelijk gelegen) heeft hij ook ontworpen en is gebouwd in 1935. In Leerdam is het huis bekend als ’De Horn’ en het stond onlangs te koop.
Tijdens de periode dat de heer Reinders in Leerdam woonde, ging hij veel met zijn bootje de Linge op. Hij schilderde dan in volle eenzaamheid en stilte één van de mooiste en schilderachtigste natuurschone plekjes die de Linge rijk is. Ook met zijn fiets was de heer Reinders veel op pad, om het schone landschap om en nabij Leerdam te schilderen. Bekend is onder meer het schilderij van de Wiel van Bassa bij Schoonrewoerd. Hij was een zeer bekend en gezien man in Leerdam.
Reinders maakte een aantal portretten van karakteristieke Leerdammers, zoals van Aai en Krijn de Weerd, Gijs Millenaar en Gerrit van Lopik.
Imko Reinders was van beroep (tot 1948) architect en kon alleen in zijn vrije tijd schilderen. Hij ging zich na zijn pensioen op zijn 65e geheel aan de schilderkunst wijden. Vooral in figuurstukken toonde hij een verrassende voortuitgang, toen hij op aandringen van André Verhorst, oud-directeur van de kunstacademie van Den Bosch zijn palet drastisch veranderde en meer de Franse richting uit ging. In zijn laatste Leerdamse jaren en in Baarn, waarheen hij in 1965 verhuisde, werkte hij aan zijn beste stukken. Jan de Graaf uit Leerdam zei van hem: “Imko Reinders, die zeker geen vernieuwer is geweest, heeft toch binnen zijn naturalisme een eigen stijl weten te ontwikkelen, die blijk geeft van een boeiende persoonlijkheid”.
Imko Reinders is op hoge leeftijd overleden in oktober 1972 en hij ligt begraven op de Nieuwe Begraafplaats Wijkamplan in Baarn in een familiegraf.
Als postume huldiging hielden van 16 tot 22 maart 1973 in de raadzaal van het Leerdamse gemeentehuis enkele vrienden van de heer Reinders, met medewerking van het gemeentebestuur van Leerdam, een tentoonstelling van uitsluitend, van en uit de omgeving van Leerdam geschilderde, schilderijen van de heer Reinders. De krant berichtte: ”De schilderijen zijn voor deze tentoonstelling beschikbaar gesteld door tientallen bekenden van de heer Reinders en inwoners van Leerdam. Enkele bekende schilderijen zijn onder meer: het Hofje van mevrouw Van Aerden, de Zuidwal en het gezicht op Leerdam. Verder heeft de heer Reinders ook enkele bekende Leerdammers geschilderd”. Hiervan hingen onder meer in de raadzaal: oud-kapitein van de Leerdamse boot, de heer De Keyzer en de melkman Klaas Versluis. Treffend is ook het zelfportret. Dit zelfportret zou nog tweemaal het nieuws halen, en helaas om de reden dat het vermist was geraakt vanuit het Emmahuis.
Bronnen:
· Digibron
· Weblogzwolle.nl
· biografie van Jan de Graaf, gemaakt voor expositie 1973 in de Leerdamse Raadhuis
· met dank aan kleindochter Margot Reinders (expositie catalogus/biografie)
· met dank aan de heer J. Temminck (krantenknipsels)
· https://hvl.collectiebank.nl/beeldbank/start/archieven12?fc=browse&queryid=4ffa5cb6bda1fe1f2ffb7fcc9ab24df3&column=5&listview=overview&view=preview&fileid=1&fuid=fto6%2FNL-LdmHVL02674.jpg
· https://www.kunstveiling.nl/items/mand-appels/222682